Bloggar och politik

Att använda bloggar som en kanal för att förmedla politiska tankar och åsikter har alltid existerat. Faktum är att ett tidigt syfte med bloggen var att använda den inom den politiska sfären. Än idag spelar bloggen en viktig roll inom politik och framför allt som ett opinionsverktyg i valtider.

Barack Obama

En av Barack Obamas medhjälpare under valkampanjen 2008 var Chris Hughes som var en av de tidiga grundarna av Facebook. Han hoppade av den sociala plattformen för att skapa nätsuccé med USA:s blivande president. För om det är något som blivit känt vid sidan av det faktum att Obama blev landets första mörkhyade president är det ex-presidentens innovativa kampanjaktivitet på nätet. My.baracobama.com var bland annat en sajt som skapades med syftet att nå ut till röstande amerikanare via digitala plattformar. Sajten fullständigt revolutionerande sättet att planera samt genomföra valkampanjer i USA.

Under Barack Obamas twitter konto samlade man även flera Obama-bloggar. Något som gjorde det lätt för användare att ta del av politiskt innehåll som syftade till att bilda opinion. Med det sagt är det värt att betona att Omabas bloggar inte bara handlade om politik. Mellan varven kunde läsare även ta del av vad han åt till mat eller hur vädret varit. Det skapade en personlig och positiv känsla i relationen till läsarna.

Motstånd och kritik

Inom utpräglade diktaturer har bloggfenomenet spelat en viktig motståndsroll. I anonyma roller har människor via bloggar haft möjlighet att uttrycka kritik mot diktaturens ledare. Några exempel där bloggare skakat om den politiska strukturen är Kina, Iran och Kuba. I dessa fall har blogginläggen nått internationell uppmärksamhet. Trots diktaturernas försök att ta bort innehållet på nätet har politiska bloggare, vilka ofta är journalister, ändå lyckats att fortsätta kämpa för frihet. Internet har förmodligen en ännu större makt än vi förstår.