Historien bakom bloggen

Visste du att termen “blogg” faktiskt kommer från ett annat ord? En dagbok eller en grupp kortare poster på nätet kallas i digitala termer för “weblog”. Det som skrivs i en weblog är kronologiska och datummärkt, vilket gör texterna till ett slags levande skriftdokument. Nutidens “blogg” härstammar från vad som traditionellt benämndes för weblog.

I Sverige har blogg som begrepp existerat i formella sammanhang sedan mitten av 2000-talet. Även om bloggfenomenet som sådant går längre tillbaka i tiden. Politik var tidigt ett vanligt innehåll på bloggar, liksom diverse samhällskritiserande åsikter. Bloggvärlden fullkomligt exploderade mot slutet av 00- och antalet svenska bloggare alla tänkbara kategorier växte sig stort. Bloggens roll har dock förändrats i takt med att nya fenomen presenterats. Influencers har bland annat bidragit till att innehåll förmedlas på en bredare digital plattform idag.

Begreppet blogg

Första gången ordet “blogg” användes var 1999 och då var det i en uppdelad version av den digitala termen “weblog”. Det var journalisten Peter Merholtz uttryck sig när han försökte beskriva den typ av texter han skrev på nätet. Hans påhittade ord blev sedan snabbt anammat av andra tidiga bloggare; i alla grammatiska formationer. Helt plötsligt fanns det bloggar och människor som “bloggade”.

Här i Sverige valde Svenska Akademien att ta in ordet blogg i Akademins ordlista 2006. Något som gjorde att begreppet blogg blev än mer accepterat och använt i vanligt bruk.

Tidiga bloggare

I Sverige brukar Svante Tidholm räknas som vår första bloggare. Han är bland annat en av grundarna av “Spray” som var en tidig digital plattform under 90- och 00-talet. Sett till det klassiska politikinnehållet i bloggar var bland annat Carl Bildt snabb att haka på trenden. Hans första blogginlägg publicerades 2005 och sedan dess har politikern varit en aktiv bloggare. Vid samma tidpunkt skulle en av de största svenska bloggarna under alla tider, Isabella Löwengrip, presentera sig på nätet. På den här tiden gick hon under namnet “Blondinbella” och när hon 2005 skrev sitt första inlägg var hon blott 14 år gammal. Karolina Skande var en av Sveriges första modebloggare. Även hon började att blogga kring mitten av 00-talet och Skandes moderelaterade innehåll skulle starta en våg av liknande bloggar. Modebloggarna tog mer eller mindre över den svenska bloggscenen för en tid.

Nya tider

Under bloggandets storhetstid fanns det både galor och priser i branschen. Sveriges bästa bloggare inom sin kategori korades och det var ett stort engagemang kring kända bloggare. På tal om kända bloggare så skulle även kändisar välja att starta sin egen blogg. Magdalena Graaf, Pernilla Wahlgren och Carolina Gynning är tre kändisar som snabbt toppade listor över de mest besökta svenska bloggarna.

I takt med att de digitala plattformarna förändrades skulle också bloggvärldens förutsättningar bli annorlunda. Sociala medier har inneburit nya dörrar för den som vill förmedla budskap eller sticka ut bland mängden. Så kallade influencers har idag den roll de forna bloggarna tidigare hade. Faktum är att många av dagens influencers började med att blogga för att sedan ta sitt “varumärke” till en bredare plattform.