The Sartorialist – först och störst

Den kanske mest kända modebloggen genom tiderna är The Sartorialist. En New York baserad blogg skriven av Scott Schuman. Hans omåttligt populära blogg har präglat mode- och bloggvärlden ända sedan 2005. Men hur uppkom bloggen och vad gör den unik? Häng med så berättar vi mer!

Ett spontant projekt

Scott Schuman, grundaren av The Sartorialist, arbetade fram till 2005 med försäljning inom modebranschen. Han lämnade så jobbet för att ta hand om sin lilla dotter på dagtid. Schumans digitala kamera fick följa med under promenaderna med dottern på New Yorks gator. Han tog bilder på “vanliga” människor som var på väg åt något håll. Men bilderna hade ett syfte, vilket var att förmedla mode på ett nytt och mer stadsinspirerat sätt. Han fotade helt enkelt människor som enligt honom klädde sig utmärkande och den lilla detaljen fick ofta stå i centrum. Ett par färgade sockor till en kostym, den lilla näsduken i fickan eller de välpolerade lackskorna.

Efteråt publicerade han bilderna på en blogg som han gav namnet The Sartorialist. Hans textliga beskrivning av bilderna var korta och koncisa. Vissa brukar kalla Schuman för en pionjär inom modefotografering i bloggform.

Den välklädde

Lite krasst översatt betyder The Sartorialist i svenska termer “den välklädde”. Ett namn som passar utmärkt till bloggen som sedan starten 2005 fokuserat på skräddade detaljer. Schumans förmåga att förmedla mode på ett varierat sätt skulle snabbt bli lite av ett signum för bloggen. Han presenterar mode i en kontext där olika människor i olika åldrar och med olika bakgrund spelar huvudrollen. Allt från bilder på stressande affärsmän vant klädda i kostym till fotograferade hipsters i det allra senaste modet.

Schumans mycket vältagna foton har också starkt bidragit till bloggens framgång. Det är bilder som förmedlar ett vackert fotografiskt innehåll. Något som gör att The Sartorialist som blogg sedan starten har skiljt sig från andra modebloggar inom kategorin “street fashion”. Bilderna på den här bloggen förmedlar mer än bara kläder, skor och accessoarer.

The Sartorialist har idag, närmare femton år sedan starten, ett gigantiskt bildarkiv på vanliga människor från hela världen. Paris, Milan, London och Tokyo är exempel på platser där Schumans kamera har fångat vanliga människor i välklädda outfits. Han har även besökt Stockholm och Köpenhamn under årens lopp. Stadsmiljöerna varieras på ett spännande sätt på bloggen, vilket gör att besökaren ges alla möjligheter till att drömma sig bort.