Business av bloggen

Är du aktiv inom bloggvärlden och känner att det är tid att göra seriös business av ditt bloggande? En verksamhet som baseras på en blogg är inte satt inom fasta ramar. Du kan utveckla ditt företag utifrån bloggen på många plan. Den breda grunden är en anledning till att bloggare faktiskt kan livnära sig på en blogg.

Häng med så ger vi dig tipsen på hur du tar ditt eget bloggande till en mer professionell och seriös nivå. Allt från ekonomiska tips till den praktiska vardagen med att driva eget!

Annonser och samarbeten

Du kanske redan har fått erbjudanden om att samarbeta med varumärken eller att publicera reklam på din blogg. Det är ett bevis för att din blogg har potential till att generera intäkter. Samtidigt som det är ett stort steg att gå från amatörblogg till professionellt bloggande. Varför då kanske du tänker – jo, för att det handlar om pengar, vilket innebär skatter och förpliktelser. Du måste ha ett registrerat företag för att kunna göra business av din blogg. Det är tacksamt enkelt att starta företag i Sverige. Tipset är dock att i tidig fas ha en revisor som hjälper till med redovisning och skattefrågor.

Startkapitalet är viktigt, det vill säga den likvid du har tillgodo för att investera i verksamheten eller på annat sätt hålla bloggen aktiv på ett affärsmässigt plan. Idag kan du som bloggar sköta i stort sett allt kring ditt företag direkt framför skärmen. Du kan till och med ansöka om företagslån eller sälja fakturor med ett enkelt klick. På Capcito kan du läsa mer om hur den här typen av tjänster fungerar för dig som företag. Smidiga, snabba och flexibla lösningar som gör din vardag som professionell bloggare mer lättsam.

Anställa eller inte

Du kanske känner att det är svårt att hinna med vardagen som egen företagare. Det finns bloggare som upplever att själva skrivandet får lida av att andra “måsten” behöver gå före. Något som kan vara tufft till en början, men du kommer i regel snabbt in i ruljansen med att driva företag. Finns det ändå ett starkt behov av att få hjälp med olika saker i vardagen har du olika alternativ att välja mellan. Ett stort kontaktnät är A och O för att snabbt hitta lösningar och få arbetsgången mer effektiv. Faktum är att de informella kontakterna inte är att glömma. Tipset är därför att vara aktiv och låta ditt företag (inkluderat bloggen) synas i olika sammanhang.

Har du tidigare tagit dina egna bilder, men inte längre har tid att både styla och fota? Då kanske en fotograf är lägligt att plocka in. Du behöver inte anställa en fotograf utan kan istället ta hjälp av frilansande fotografer som sedan fakturerar dig per jobb eller arbetade timmar.

Ett avslutande tips är att kontakta skolor och utbildningssäten inom det område du behöver hjälp med. I utbyte av erfarenhet och meriter kan du få hjälp av studerande elever som letar efter praktikplats inom ett nischat område.