Starta en blogg

Har du själv funderat på att starta en blogg för att ventilera tankar och funderingar? Eller kanske som ett sätt att förmedla mer information kring ditt företag. Oavsett motiv är det faktiskt enkelt att komma igång. Häng med så berättar vi mer!

Gratis plattform

För dig som inte vill krångla till saker i onödan är det bästa alternativet att välja en gratis plattform. Ett exempel är wordpress som ger dig tillgång till gratis mallar för att starta en blogg. Du får med andra ord ett urval av färdiga designs (även kallade “teman”) att använda till din blogg. Strukturen på sidan är alltså färdig, men du står så klart själv för innehållet. WordPress designs brukar vara enkla att scrolla igenom då de är uppdelade i kategorier. Har du ingen egen domän blir din URL angiven som wordpress. Men det är ingen svår process att ansluta en ägd domän till en blogg som är uppbyggd i wordpress.

Andra plattformar för dig som vill starta blogg är bland annat nouw, devote och blogg.se. Finest var länge en av Sveriges ledande bloggplattformar där bland annat Bianca Ingrosso och Katrin Zytomierska började blogga. I samband med den nya lagen GDPR (General Data Protection Regulation) släcktes sajten ner.

Tjäna pengar på bloggen

När du har kommit igång med bloggandet finns det olika sätt för att ppnå lönsamhet med bloggen. Ett tips är att registrera dig hos affiliate nätverk där du får tillgång till reklamkampanjer från nätverkets företagskunder. Det kan till exempel vara ett varumärke inom modebranschen som har en kampanj bestående av både banners och länkar. Du använder det material som finns tillhanda och lägger in på din egen blogg. Handlar det om redaktionellt innehåll skriver du istället ett sponsrat inlägg.