Sälj e-böcker på din blogg

E-boksmarknaden blir bara större och större för varje år. Idag kan vem som helst ge ut en e-bok helt gratis. Här kommer tipsen på hur du kan skriva e-böcker och sedan sälja dem på din blogg.

E-bok

Det är många som säljer e-böcker på sina bloggar. Om du har en blogg som handlar om hus och trädgård kan du skapa en e-bok om just hus, ombyggnationer och trädgård och sälja den på din blogg. Det finns många gratisverktyg att tillgå och med lite arbete och god planering kan vem som helst bli författare. Men det är samtidigt en förenkling. Det är många som försöker att sälja e-böcker, men det är inte lika många som verkligen lyckas. Däremot är det en möjlighet för dig som bloggare att tjäna ett par extra hundra- eller tusenlappar om året, då du redan har en läsekrets. Din blogg blir då ditt naturliga marknadsföringsverktyg. Just nu hittar du mycket för hus och trädgård hos Buildor, bl.a. växthus, staket och smarta verktyg.

Om du har en blogg som handlar om t.ex. husrenovering så kan du självklart använda delar av dina gamla blogginlägg för att skapa en ny bok. Men du kan inte bara ta dina gamla blogginlägg, kopiera dem och skapa en e-bok av dem – det är ju lite grann att lura dina läsare att köpa något som de lika gärna kan få gratis. Det som du istället kan göra är att ta inspiration från dina blogginlägg, men att låta varje blogginlägg få bli ett fördjupat kapitel. Om du har skrivit ett blogginlägg som heter ”Fem olika växthus”, så kan du låta vart och ett av de fem få bli varsitt kapitel i din bok.

Du kan både sälja din e-bok på bloggen, men också hos de stora bokhandlarna om du använder en distributionsplattform. Om du har lagt ner mycket tid på din bok bör du använda en distributionsplattform och inte bara din egen blogg, för att kunna nå fler läsare. Det kan också vara klokt att ta betalt för att få hjälp med att konvertera e-pubfilen och skapa en snygg layout.

Hur lång bok?

Att skriva en bok är ett stort arbete, men du kan skapa en lite enklare bok. Utgångspunkten behöver inte vara en 300 sidor tjock bok, med liten text och inga bilder. Du kan skapa en bok med mycket bilder och ganska stor text på ungefär 50 till 70 sidor. Det svåra med e-böcker är att nå läsarna då konkurrensen är så stor. Men om du redan har en blogg är en del av marknadsföringsarbetet faktiskt redan gjort. Om du erbjuder nyhetsbrev på din blogg kan du lättare bygga upp en läsekrets och nå ut med dina e-böcker.