Blogtrain Rotating Header Image

Och nu: motorcyklar

Den här bloggen handlar som bekant om saker man gör på nätet, med särskilt fokus på företag. Och därför passar storyn om Morris Motorcycles alldeles förträffligt.

Morris Motorcycles kommer att ha minst en cykel med i TTX Grand Prix, en racingserie där enbart elektriska motorcyklar får delta. Bara det är ganska speciellt, men det som gör Morris Motorcycles ännu mer unikt är teamets uppbyggnad och finansiering. Grundaren Morris Packer har tagit Internet – och alla de sociala nätverk som står till buds – till hjälp för att skaka fram de pengar som behövs till satsningen.

Själv tvekade jag inte en sekund att bli delägare, trots Morris varnande ord: “Det finns en stor risk att du förlorar vartenda öre.” För den som inte vill riskera att förlora sina pengar, finns även möjligheten att låna ut pengar till teamet, och då garanterar Morris personligen återbetalning med ränta. Dessutom kan man bli sponsor (ladda ned pdf här) eller mikrosponsor.

Morris har ett stort nätverk. Det nätverket utgörs i sin tur av människor med egna nätverk. Enligt senaste lägesrapporten har teamet 112 medlemmar, handpenningen på den första motorcykeln är säkrad och allt tyder på att finansieringen av den första motorcykeln är klar. Förhoppningen är att dessutom skrapa ihop pengar till ytterligare en motorcykel.

Den mest korrekt termen för den här finansieringsformen är nog crowdfunding. Det är en metod som breder ut sig alltmer, och som satts i system av bland andra RocketHub. Fördelarna är ganska uppenbara gentemot lån eller riskppaital, men kräver samtidigt att man har en affärsidé som verkligen engagerar – och helst också ett förtroendekapital att luta sig mot.

Det har Morris Packer. Han är till vardags CTO på Mobilab, ett bolag i Bonniersfären som utvecklar mobila lösningar. Och affärsidén är förstås högst men samtidigt extremt attraktiv. Jag menar, eldriven racing – det är ju både coolt, miljövänligt, klimatsmart och vad man nu mer kan tänka sig.

Begreppet crowdsourcing syftar på att man inte bara satsar pengar tillsammans, utan även hjälps åt med själva genomförandet av projektet.

Därför ska jag nu sätta mig och klura ut en bra titel, det behöver nämligen varje medlem i teamet. Särskilt om man tänker åka med på någon av deltävlingarna.

Du däremot, borde kanske kika in på Morris Motorcycles och ta dig en rejäl funderare på hur du kan delta i projektet. Och vilken titel du ska.

Leave a Reply