Blogtrain Rotating Header Image

No such thing as a free Ning (uppdaterad)

Communitytjänsten Ning ska börja ta betalt av alla användare och säger samtidigt upp närmare 70 av bolagets anställda. Ning har jobbat enligt det man brukar kalla freemium-modellen, det vill säga att man erbjuder en gratistjänst med tilläggstjänster som kostar pengar.

Snart är det slut med det, och ärligt talat: jag är inte så förvånad. Visserligen tror jag nog att det hade gått att göra Ning lönsamt med den nuvarande modellen, och jag är inte alls säker på att det här är rätt beslut. Men de siffror vd:n Jason Rosenthal presenterar talar sitt tydliga språk: Premiumnätverken på Ning står för 75 procent av trafiken. Samtidigt står de förstås för 100 procent av pengarna. De är tiotusentals, och utgör således en fullt tillräcklig kundstock för Ning.

Att fokusera på att leverera ökat värde till de betalande kunderna kan verka som ett självklart val, rent företagsekonomiskt. Och även om gratisnätverken bara tagit 25 procent av trafiken, så har de sannolikt tagit betydligt mer av Nings andra resurser i anspråk.

Men – att rekrytera nya kunder kommer att bli kämpigare utan gratisalternativet. Hur Ning kommer att tackla den problematiken blir intressant att se.

För alla oss som “slängt upp en Ning”, som en enkel lösning på ett kommunikationsbehov av något slag, återstår nu att hitta andra vägar. Och det finns många alternativ.

Till Wordpress finns tillägg som BuddyPress. Om du har ett Google-konto, kan du använda Google Sites och få en del av funktionaliteten den vägen. Vill du ha diskussionsforum finns det gratistjänster för det också.

Men den lösning som nog ligger närmast till hands är faktiskt att använda ett av de wiki-verktyg som finns på marknaden. Här kommer några tips på tjänster du kan testa:

Har du fler tips? Skriv en kommentar, så kan vi uppdatera listan.

Uppdatering: Via Twitter snubblade jag på det här blogginlägget, som handlar om en plugin som kan migrera ett Ning-nätverk till Buddypress och Wordpress.

2 Comments

  1. [...] Häromdagen skrev jag om Ning och deras beslut att skrota gratisvarianten av företagets communitytjänst. Jag berättade om några alternativ, bland annat Wordpress med tilläggspaketet BuddyPress, samt ett gäng olika wikiverktyg. [...]

  2. [...] jag måste fullfölja här. Har i två omgångar kommenterat Nings beslut att ändra affärsmodell: här och [...]

Leave a Reply