Blogtrain Rotating Header Image

En mycket viktig sak

Nu tänkte jag be dig om en sak. En sak som jag tycker känns viktig, och som är väldigt enkel för dig: Gå med i den här Facebookgruppen. Jag kan intyga att det här är en helt seriös grupp, som dessutom kommit till för ett mycket viktigt ändamål: att skapa opinion för att få in trådlösa nätverk som kan användas av patienterna på våra sjukhus.

För patienter som hamnar på sjukhus under längre perioder kan det rentav vara livsavgörande att kunna behålla kontakten med sitt nätverk via de digitala kanalerna. Personligen skulle jag betrakta det som en verklig mardröm att bli liggande i en sjuksäng utan att kunna ha kontakt med er, och alla andra som jag umgås med via Internet. Social isolering kan knappast vara hälsobefrämjande, eller hur?

Om du vill få en ordentlig inblick i hur viktigt det här faktiskt kan vara, ska du läsa Åsa Kronkvists blogginlägg här. Åsa fick en stroke för några veckor sedan, och i inlägget berättar hon om vilket stöd hon fått via Facebook under den jobbiga tiden. Det bränner bakom mina ögonlock igen när jag skriver detta, jag blir rörd när jag tänker på Åsas kamp och stödet från vännerna.

Och jag blir arg när jag tänker på att det ska behöva vara besvärligt för Åsa, och alla andra i hennes situation, att åtminstone kunna bibehålla sitt sociala liv i en sådan kritisk situation. Den känslan delas tydligen av Åsas pappa Gert. Om jag förstått det hela rätt, så är det han som startat Facebookgruppen.

Åsa Kronkvist är en fighter. Hon är på väg tillbaka, och det gläder mig mycket. Om du läser detta, Åsa: kämpa på! Jag tror på dig. Och jag hoppas att vi kan komma förbi på en kopp kaffe på vägen till SSWC på Tjärö i år också, om det passar :)

Vården har avfärdat det här genom att prata om störningsrisker. Av allt att döma handlar den rädslan mer om okunskap än om verkliga risker. Mig veterligen finns det inga belägg för att trådlösa nätverk eller mobiltelefoner stör utrustning på sjukhus, utom möjligen i vissa specifika fall och då bör det vara en enkel match att se till att den känsliga utrustningen avskärmas – istället för att avskärma hela sjukhuset…

På vissa sjukhus får patienterna tillgång till trådlösa nätverk, och på andra inte. Nationell samordning verkar inte finnas överhuvudtaget.

Det här är ytterligare ett område där utvecklingen sprungit ifrån verkligheten. Frågan verkar inte finnas på dagordningen alls inom vården. Därför tycker jag att du ska hjälpa till att sprida information om Facebookgruppen, så den kan bli ett vapen i påtryckningarna mot våra politiker!

2 Comments

  1. kjellberg says:

    Bra inlägg! jag har själv varit på SÄS i Borås igår och idag några timmar och jag noterar direkt den begränsning av kommunikationsmöjligheterna som sker så fort man sätter foten innanför dörrarna till sjukhuset. Jag slängde iväg ett eget blogginlägg i frågan: http://bit.ly/dlRwCr

  2. Bra där! Läste för övrigt FB-gruppen att på Östersunds Sjukhus använder personal och patienter samma trådlösa nätverk.

Leave a Reply