Blogtrain Rotating Header Image

OnSugar – en riktigt bra bloggplattform

Idag har jag spenderat lite tid åt att undersöka OnSugar, en bloggplattform som kanske inte är så känd för den breda massan. Åtminstone inte här i Sverige.

Jag brukar oftast förespråka plattformen Wordpress – Blogtrains verksamhet är i stor utsträckning byggd kring Wordpress. För vissa ändamål rekommenderar jag Posterous, en plattform som är extremt enkel att använda. Och nu tror jag faktiskt att jag fått ett tredje verktyg i min låda. För OnSugar är en riktigt bra bloggplattform. Den tekniska tröskeln är en aning högre än för Wordpress (och ännu högre gentemot Posterous) men systemet har en rad smarta och roliga funktioner inbyggda och enkelt åtkomliga.

När du skapar ett nytt inlägg i OnSugar, ser toppmenyn ut så här:

Jag har förminskat den lite, men du fattar principen. Att göra en omröstning eller ett quiz går på fem röda, och kräver inga installationer av tilläggsprogram eller något annat. Supersmidigt.

Folket bakom OnSugar har fattat att moderna bloggare gör så mycket mer än att skriva text med lite bilder. Mycket bra. Plattformen är dessutom byggd i Drupal, som är ett mycket robust och flexibelt system som används av flera stora mediaföretag.

Nackdelar finns såklart. Den tekniska tröskeln är som sagt en gnutta för hög för att jag ska våga rekommendera systemet rakt av. Tillgången på färdiga teman (som styr layouten) är lite dålig, och jag kan för närvarande inte hitta något sätt att byta språk för vare sig sajt eller administration.

OnSugar har dessutom ett rejält ess i rockärmen gentemot konkurrenterna: plattformen ger tillgång till bildmaterial från bildbyrån Getty Images. Ingen annan plattform kan erbjuda något sådan, mig veterligen. Möjligheten att använda dessa bilder försvinner dock om man pekar om ett eget domännamn till OnSugar.

Att peka om domännamnet gör man genom att ändra den så kallade CNAME-posten hos sin domänregistrar. Ganska lätt om man vet hur, men det är faktiskt den övergripande känslan med OnSugar. Jag gillar det skarpt, men jag misstänker att det inte alls är lika enkelt för alla de företagare jag möter, som inte sitter vid sin dator dag ut och dag in.

Jag testade att importera en backup av den här bloggen. Det gick som en dans – resultatet kan du se här.

Leave a Reply