Blogtrain Rotating Header Image

Gör en bok av din blogg

Igår kväll halkade jag in i en intressant diskussion på Twitter. Åsiktskanonen ställde en väldigt intressant fråga: “Hur gör jag för att spara min blogg?”

Hon ville ta bort sin blogg från nätet och starta på ny kula. Men samtidigt ville hon förstås inte bara slänga bort allt hon skrivit. Fullt begripligt resonemang.

Jag började bluddra om att exportera XML-filer, men det är givetvis ett alldeles för nördigt svar. Och efter att en del andra personer blandat sig i diskussionen, kom det förlösande tipset från Jimmy Asklund:

Jag var givetvis tvungen att testa Blogbooker genast, så igår kväll gjorde jag en bok av Blogtrain. Det var superenkelt. I bloggsystemet Wordpress, som jag använder, är det bara att gå in under rubriken “Verktyg” och sedan “Exportera.” Där kan man exportera ut en XML-fil (så jag var ju på rätt spår, i och för sig) som man sedan importerar till Blogbooker. Jag lade inte så mycket energi på layouten, så boken blev inte så snygg – jag ville ju bara testa att det funkade.

Och det gjorde det. Den man får ut från Blogbooker är en pdf-fil. Den kan man sedan redigera en del om man har tillgång till ett program för detta.

Wordpress är för övrigt en av de allra viktigaste komponenterna i Blogtrains verksamhet. Jag använder systemet på vår egen blogg, och de kurser som vi kommer att köra under våren handlar om att lära företag att använda Wordpress för att driva sin egen webbplats. Intresset är mycket stort, och jag tror stenhårt på den här idén.

Om du vill veta mer om Wordpress, kan du läsa ett bra inlägg som Social Business publicerat idag. Där finns också en liten presentation som du kan titta på.

8 Comments

 1. Kimmi says:

  Jag testade det idag och det var kanon! Precis vad jag letade efter, sedan brände jag ner pdf-filen på skiva för säkerhets skull :-)
  Vem vet vad jag gör med den sen. Nu finns den ju där i alla fall.

 2. Stefan says:

  Jag försökte blohhboka men fick bara felmeddelande att min kod sög. Kanske är följden av att ha en sugande blogg?

  Smutt tips annars!

 3. Stort tack för inlänken :)

 4. Konstigt att det inte funkade… Kör du Blogger?

 5. My pleasure – i*m a big fan, you know ;)

 6. Hade det inte varit för dig, hade jag aldrig fått veta detta ;)

 7. [...] Tack till Stellan som hittade tjänsten via Twitter och tipsade vidare om den! [...]

 8. [...] ett litet tag sedan skrev jag om hur du enkelt kan förvandla din blogg till en bok. Idag snubblade jag över ett annat verktyg som klarar samma sak, men som dessutom har en hel del [...]

Leave a Reply