Blogtrain Rotating Header Image

Enkla formulär

Webben är full av formulär. Och de orsakar emellanåt problem för oss som driver olika webbplatser. Det kan vara problem med spam, meddelanden som inte går fram av andra orsaker eller bara allmänt krångel vid installation.

Själv har jag spenderat en hel del tid på att hitta en enkel lösning för en funktion på humorsajten Skyltat, som jag är ganska involverad i. Där ville vi ha en smidig funktion som låter användare mejla in bilder på roliga skyltar, lappar och annat.

Sedan jag startade den här sajten, Blogtrain, så har det dessutom smugit sig in en annan aspekt när jag pillar med sånt här. Jag vill hitta lösningar som är enkla att sätta upp och använda. Dels för att jag är lite lat, men också för att jag vill kunna förmedla det till andra som inte jobbar lika mycket som jag själv med nätet. Till exempel på den här bloggen, eller på de kurser jag håller.

Och efter lite letande hittade jag en tjänst som fungerar bra. Den heter EmailMeForm. Den är inte perfekt. Men den är good enough, och den är gratis – då är jag nöjd! (Men jag säger som jag brukar: har du tips om en annan eller bättre tjänst, hojta till!)

På EmailMeForm registrerar du ditt konto, och sedan är det bara att sätta igång och konfigurera ditt formulär. Med hjälp av tjänsten kunde jag skapa ett formulär på Skyltat som besökaren kan använda för att skicka in sina bilder till oss, och på köpet skickas bilderna vidare automatiskt till vårt Flickr-konto med hjälp av en hemlig e-postadress.

Som sagt: allt är inte perfekt med den här tjänsten. Men den har besparat mig en hel del huvudvärk. Så om du tycker det är krångligt och stökigt att göra formulär, ska du definitivt ge den en chans!

Det var allt för stunden. Nu ska jag fortsätta med nya härliga formulär, för anmälningar till de kurser vi kommer att arrangera i vår.

Uppdatering:

Johan Sölve kommenterade inlägget och tipsade om Wufoo, en amerikansk formulärtjänst som definitivt är snyggare är EmailMeForm. En snabbtest visar dock en del svagheter som gör att jag personligen inte kan använda Wufoo. Bland annat hittade jag inget sätt att redigera ledtexter i formulären, och jag vill inte ha engelsk text mitt i alltihop. Dessutom tillåter gratiskontot endast tre formulär.

Johan nämnde också Google Docs formulärtjänst. Den gillade jag skarpt i början, men nu tycker jag Googlefolket har lagt ribban lite för högt. Man verkar sikta in sig mer på undersökningsformulär och liknande. Dessutom har Google Docs-formulären en annan nackdel (ur mitt perspektiv, i alla fall): man måste hela tiden gå in och kontrollera i det kalkylark man kopplat till formuläret. Det hade varit mycket smidigt att få ett mejl när någon fyllt i formuläret.

5 Comments

  1. Johan Sölve says:

    En annan poppis formulärtjänst är Wufoo. http://wufoo.com/

  2. Ah, det har jag sett nån gång. Kollar genast, tack!

  3. Johan Sölve says:

    Google Docs formulär är också värt att nämna

  4. Japp, jag ska göra en liten uppdatering. Fast jag provade Google Docs formulärfunktion först, och den är faktiskt lite för avancerad. Mer för surveys och sådär.

  5. [...] Jag har varit inne på detta förut: jakten på den perfekta formulärtjänsten. Har kikat på EmailMeForm, Google Docs och Wufoo. Wufoo är kanske det jag gillar mest, men även med mitt begränsade behov känns deras gratistjänst lite för snål. [...]

Leave a Reply