Blogtrain Rotating Header Image

Blogtrain har blivit mobilt

Jag vet inte hur det är för dig, men jag använder allt oftare min mobiltelefon till samma saker som jag tidigare använt datorn till. Kolla mejl, Facebook, Twitter, läsa nyheter och kolla olika fakta på nätet. Men även om mobiltelefonerna klarar allt mer, så har de fortfarande begränsningar.

Jag vill gärna att du ska kunna läsa Blogtrain i din mobil på bussen eller tunnelbanan, så i förrgår bestämde jag mig för att mobilanpassa sajten ordentligt. Den här sajten är byggd i ett system som heter Wordpress. Till Wordpress finns det massor av små fiffiga tilläggsprogram som kan ge nya smarta funktioner. Bland annat flera varianter för mobilanpassning. Jag satsade på en som heter Wordpress Mobile Edition. Eftersom jag gick lite fort fram – och inte läste instruktionerna ordentligt – blev det lite småstruligt. Men efter snabb och kompetent hjälp av Jonathan på Kaizr ordnade det sig. Så  nu ser det ut såhär, när man besöker Blogtrain med mobilen:

Det ser kanske lite tråkigt ut. Men skillnaden mot att läsa den vanliga webbsidan i mobilen är stor. Det går snabbare och framför allt: den datamängd som hämtas är avsevärt mindre. Om du betalar för datatrafik i ditt mobilabonnemang är det en viktig detalj. Det kan bli dyrt att surfa mobilt annars, eftersom man ofta betalar per megabyte.

Om du har en egen sajt och vill göra den mer mobilvänlig, finns ett antal sätt. En variant är att använda en tjänst som drivs av det kanadensiska företaget Mobify. Deras tjänst fungerar med i princip vilken sajt som helst och är gratis så länge du kan stå ut med att Mobify sätter en lite logotyp längst ned på den mobilsajt som skapas i verktyget.

Leave a Reply