Blogtrain Rotating Header Image

Sociala bilder

Ett av mina favoritverktyg på Internet är bildtjänsten Flickr. Jag har skrivit om den ett antal gånger här på Blogtrain, men mest i förbigående. Nu tänkte jag förklara för dig varför du ska skaffa dig ett konto på Flickr, och hur du ska använda det.

Och nu skriver jag att du ska. Inte bör. Jag tycker till och med att du ska spendera 25 stycken surt förvärvade dollar på ett proffskonto på Flickr. Det är såå värt, som min trettonårige son hade sagt. För 25 dollar får du obegränsat lagringsutrymme och ett antal verktyg för att hålla ordning på dina bilder. Jag har lagt upp alla mina digitala bilder på Flickr, och betraktar numera filerna i min dator som en säkerhetskopia. Det är på Flickr jag jobbar med dom. I proffskontot ingår även Picnik, ett verktyg för att redigera dina bilder online. Det räcker för det mesta av mina behov.

Fantastiskt praktiskt. Men det är egentligen inte den viktigaste anledningen till att du bör kolla in Flickr.

Flickr är nämligen en marknadsföringskanal. Och ett perfekt komplement när du vill börja kommunicera via sociala medier. Ett bra exempel är Fords kampanj för Fiesta, som du kan läsa mer om här. Systemet är så öppet och smart att det kan kopplas ihop med andra tjänster på massor av olika sätt.

Endast fantasin sätter gränser. En Flickr-profil kan bli det optimala navet för väldigt många marknadssatsningar. Här kan du lägga upp dina egna bilder, göra dem sökbara och användbara på massor av olika sätt, för dig själv och andra –  men du kan också få andra att skicka sina bilder, göra dem delaktiga, knyta fast dem vid ditt varumärke. Bygga relationer, helt enkelt.

Storleken är Flickrs viktigaste styrka. Det finns andra bildtjänster som är jättebra, men Flickrs bildarkiv är idag så stort att massor av journalister och redaktörer världen över (inklusive jag själv) rutinmässigt använder det. Vi letar till exempel illustrationer till artiklar, blogginlägg, presentationer och massor av annat material. I avdelningen Creative commons finns miljontals bilder som upphovsmännen godkänt för publicering i olika sammanhang.

Här kan du också hitta bilder som du kan använda. Villkoret är att du alltid uppger vem som tagit bilden. Och det är här marknadsföringsaspekten kommer in: Om du lägger upp dina bilder, och låter alla använda dem, så kommer du att sprida ditt företags namn på köpet.

Flickr är dessutom ett socialt nätverk där du kan skaffa vänner, kommunicera och kommentera. Du kan gå med i grupper och pooler som handlar om ett visst ämne, skapa eller titta på bildspel, video på vitt skilda teman. Man kan söka bilder på längden och tvären, till exempel med hjälp av så kallade geotaggar, som visar var bilden är tagen. När jag sökte på samhället Stenungsund, där jag bor, fick jag 203 träffar.

Du märker att jag blir lite entusiastisk här. Jag skulle kunna skriva en kilometer om detta, det finns mycket mer att säga och göra. Men jag slutar här. Om du vill höra hela storyn så får du höra av dig – jag kommer gärna och kör en kurs eller ett föredrag om Flickr i ditt företag eller i din lokala företagarförening eller var det kan passa.

Min profilsida på Flickr hittar du här. Lägg gärna till mig som vän, om du vill!

6 Comments

 1. Raz says:

  Hear hear! Jag har sedan ett par månader ett pro-konto på Flickr och är mer än nöjd. 25 dollar per år är riktigt billigt!

 2. Som sagt: sååå värt :)

 3. Anna Toss says:

  Men nu undrar jag en sak – du skriver att “proffskontot ingår även Picnik”. Hur menar du då? Jag har haft pro i flera år, men ingen Picnik så långt ögat når.

 4. Om du klickar på “edit photo” (ovanför bilden) så kommer du till Picnik :)

 5. Anna says:

  Ameh! Det har jag aldrig sett. Men det är så vitt jag förstår inte Picnik premium som “ingår”? Utan samma Picnicversion som vem som helst kan använda gratis? Eller har jag fått allt om bakfoten igen :o

 6. Hm. Det verkar som om du har rätt. Känns inte riktigt lika revolutionerande då.
  Fast hittills har jag inte saknat några features i Picniks standardversion, använder den mest till snabbgrejer. Resize, crop osv.

Leave a Reply