Blogtrain Rotating Header Image

Gör din egen Wikipedia

Wikipedia känner de flesta till. Uppslagsverket som skapats av användarna är numera känt över hela världen och en flitigt använd källa till kunskap.

Däremot är det inte lika välkänt att det är ganska enkelt att skapa sin egen variant av Wikipedia. Detta kallas en wiki, och är helt enkelt ett system där man kan samarbeta om att samla in och publicera information om ett eller flera ämnen.

Bild 152Om du till exempel väljer bildelar, kanske du vill lägga upp artiklar om hur dina kunder kan genomföra vissa enkla reparationer på egen hand. Driver du en reklambyrå kan du publicera exempel på kampanjer som din byrå gjort åt andra.

Det kanske allra mest uppenbara användningsområdet för företagare är dock som en intern kunskapsbank. Här kan man samla information om allt möjligt rörande företagets verksamhet. När någon är sjuk eller ledig, kan alla andra enkelt komma åt den information man behöver i företagets wiki. Det här systemet används bland annat av riktigt stora företag som IBM.

Det finns olika sätt att skapa wikis. Det allra enklaste sättet är att använda någon av de gratsitjänster som finns på Internet, till exempel Wikispaces, Wetpaint eller Wiki.com. Ett annat alternativ som faktiskt också fungerar riktigt bra är att använda Google Sites, ett verktyg som ingår i företagspaketet Google Apps.

Här kan du och dina medarbetare enkelt ladda upp bilder och dokument, skriva texter och samarbete om informationen som publiceras. Skapa företagets eget uppslagsverk, helt enkelt.

Det går också fint att skapa en wiki på egen server eller hos sitt webbhotell. Den programvara som utgör grunden i Wikipedia, Mediawiki, är nämligen gratis och tillgänglig för vem som helst. Att göra på det här sättet är förstås lite krångligare än att använda de verktyg jag nämnt innan. Men du har samtidigt mer och bättre kontroll över din Wiki, så det finns vissa fördelar. Om du är sugen på att göra på detta sätt, så har webbhotellet Loopia skrivit en guide som leder dig steg för steg genom processen.

Leave a Reply