Blogtrain Rotating Header Image

En titt in i framtiden

Square är namnet på en ny tjänst som utvecklats av bland annat Jack Dorsey, en av grundarna till det sociala nätverket Twitter. Och det är en av de där grejerna som får mig att tänka “Åååh. Det där kunde jag väl kommit på själv?” För idén bakom Square är så otroligt enkel. Och så otroligt genial. Den kommer att förändra världen. Tror jag :)

Bild 170

I realiteten handlar det om en ny metod för att ta emot kortbetalningar. En liten grunka som du klämmer fast i ljudingången till din iPhone, och som förvandlar telefonen till en kortterminal. Rent tekniskt förvandlar Square informationen på kortets magnetremsa till ljud, som sedan konverteras igen i telefonen.

Nu kontrar du med att här i Sverige så används kortets magnetremsa alltmer sällan. Och det är ju helt rätt. Men det jag menar är att tekniken alltid går att knåpa ihop – det är själva snilleblixten som är det svåra. Att tänka tankebanan klart, och komma ända fram till en fungerande produkt.

Och magnetremsan finns trots allt kvar på korten även här i Sverige, eller hur?

Jag vet inte om Square går att använda här än. Men antalet tillämpningar är ju enormt. Och människor som jag – som nästan aldrig har kontanter – känner hopp inför framtiden.

Den är ju redan här.

4 Comments

  1. Tomas says:

    Hmm, det är möjligt att jag kommer med en dum fråga nu när jag inte är särskilt påläst, men varför ska man vilja kunna dra med sitt kort i telefonen när man i princip på alla betaltjänster som finns på nätet kan knappa in sitt kortnummer när man vill betala med sitt kort?

  2. Hej Tomas! Frågan är såklart befogad. Men Square vänder sig i första hand inte till företag som säljer saker på nätet, utan snarare fysiska butiker som tycker det är för dyrt att investera i kassaapparat.

  3. Tomas says:

    Ok, det låter i och för sig som ett vettigt alternativ. Å andra sidan hade i alla fall jag varit lite tveksam till att någon drar mitt kort i sin iphone när jag ska betala, känns inte helt säkert eller seriöst för den delen. Förlåt om jag är negativ, kommer inte på så mycket positivt om prylen när jag tänker spontant :)

  4. Du behöver inte be om ursäkt, Tomas! Kritiskt tänkande är det som för samhället framåt. Men eftersom jag själv slagit skallen stenhårt i just den här problematiken, och har flera företagarvänner som gjort detsamma, så tror jag ändå att det här är framtiden.

Leave a Reply