Blogtrain Rotating Header Image

Samarbeta på nätet

Miljö- och klimathänsyn är en anledning. Rädsla för smittspridning och sjukdomar en annan. Men jag skulle nog vilja hävda att den absolut viktigaste anledningen att konferensa över Internet är effektiviteten. Du sparar helt enkelt massor av tid. Och pengar.

Trots detta är det ganska många som envisas med att kuska runt på tåg och flyg för en massa möten. Nätkonferensandet upplevs som krångligt. Men det behöver det inte alls vara, och jag tänkte tipsa om ett par bra system så att du kan komma igång.

Det finns massor av verktyg för att samarbeta via Internet. Skype har jag redan berättat om, det är ett utmärkt verktyg för telefonkonferens, videokonferens och skärmdelning. Men det har en nackdel: vid videosamtal och skärmdelning kan man inte vara mer än två på linjen.

Ordet skärmdelning kanske tarvar en förklaring, förresten. Det innebär att du och jag till exempel skulle kunna koppla ihop oss via nätet så att jag skulle kunna visa dig vad som händer på min datorskärm.

En viktig fördel med Skype är att det är gratis. Andra professionella system, som exempelvis Adobes Acrobat Connect och Ciscos Webex, har förstås en del tekniska fördelar. Men i förhållande till priset är de faktiskt en aning svåra att motivera – de här systemen är dyra.

Jag blev lite inspirerad att skriva om den här företeelsen efter en diskussion på Twitter häromdagen, med bland andra Per-Olof. Han kastade ut frågan om bra system för webbkonferenser, och letade sedan själv upp två spännande gratistjänster: DimDim och Mikogo. Per-Olof provkörde senare DimDim med lyckat resultat, och jag vågar absolut lita på hans omdöme.

Det man behöver tänka på innan man ger sig på att testa den här typen av tjänst är vilken kapacitet man har på sin bredbandsuppkoppling. Det är svårt att säga en definitiv gräns, men det är exempelvis ingen idé att försöka med mobilt bredband. Det klarar nätt och jämnt videosamtal i Skype, och lär inte fungera optimalt vid en webbkonferens med flera anslutningar.

Om man tror att bandbredden är i underkant kan man välja att ringa via mobil eller vanlig telefon och bara köra skärmdelning, bild och/eller chatt via webbkonferensen.

De här systemen kan också användas på andra sätt, till exempel för webbaserad undervisning eller support via nätet. Endast fantasin sätter gränser.

Känner du till eller har testat något annat system för webbkonferenser? Tipsa mig gärna i en kommentar, så uppdaterar jag det här inlägget.

One Comment

 1. P.O. Arnäs says:

  Bra genomgång!

  Sedan Marratech köptes upp och lades ner av Google har jag väntat på att någon ska fylla detta tomrum. Nästan alla bärbara datorer har idag en webcam och tekniskt sett borde det inte vara omöjligt att alla mötesdeltagare skickar sin egen kamerabild och samtidigt ser alla andras.

  Ytterligare tjänster som kan vara värda att titta närmare på är:
  vyew.com
  fuzemeeting.com
  yugma.com
  centraldesktop.com

  /P.O.

Leave a Reply