Blogtrain Rotating Header Image

Det här ska du hålla koll på

Om du besökt den här sajten förr, så vet du att ämnet för dagen – alla dagar – är Internet, och alla de smarta tjänster, funktioner och verktyg som finns där, och hur de kan underlätta livet för dig som företagare.

Nu tänkte jag göra en rätt opedagogisk grej: tipsa dig om ett verktyg som inte riktigt finns än. Men det här är så smart och bra att jag vill att du ska hålla ögonen på det.

Det handlar om Kvittar, ett företag i Malmö som är i startfasen (planen är enligt uppgift att lansera en betaversion i början av 2010) med uppbyggnaden av efterlängtad tjänst som digitaliserar dina kvitton. Deras egen film som förklarar tjänsten ser ut så här (min text fortsätter under filmrutan):

Om du är som jag, så har du alltid ett litet elände när det är dags att sammanställa dina kvitton från månadens inköp med företagets Visa-kort. Jag har små slipar i plånboken, A4-blad i väskan, i en mapp på kontoret och en hel del som ligger i min e-post.

Rörigt! Och riktigt jobbigt när en grunka pajat, och du behöver kvittot för ditt garantianspråk.

Kvittar vill eliminera den här soppan genom att samla allt på nätet. En otroligt smart idé, som jag verkligen hoppas att företaget lyckas genomföra.

En liten invändning har jag dock, och om Anna eller någon av de andra i gänget bakom Kvittar skulle råka läsa detta hoppas jag de ser det som konstruktiv kritik: prissättningen kan bli ett problem, åtminstone för alla de tusentals småföretag som verkligen skulle ha användning för Kvittar. 10 euro i månaden för varje kort i företaget kan upplevas som dyrt. Så mycket jobb är det trots allt inte att hålla ordning på sina kvitton i ett mindre företag. Och om en privatperson kommer undan med fem euro om året, så blir det extra svårt att motivera.

Med detta sagt, återupptar jag mina applåder: keep up the good work, Kvittar!

4 Comments

 1. Jag tycker inte att 10 euro är så farligt för ett företag. Förutom de besparade administrationskostnaderna så vet jag själv att jag slarvar bort kvitton för ett par tusenlappar varje år. Ett sånt här system skulle spara mig en del onödiga skatter.

 2. admin says:

  Jag tror priset är precis på gränsen av vad många tycker är rimligt. Att bara sänka till 9 euro istället, och komma ifrån den mentala kalkylen (10 euro ≈ 100 spänn) x 12 ≈ “det blir ju över tusen spänn om året…” skulle nog räcka för att locka in betydligt fler.
  På sikt måste detta förstås bli en tjänst som banker och kortutgivare betalar Kvittar (eller nån annan) för. Den är så självklar, liksom.

 3. Bra post. Gillar den skarpt! Tycker att det är en viktig aspekt du tar upp angående kostnaderna. Jag antar att du syftar till logiken 999 kronor ser bättre ut än 1000 kronor etc. Helt med på den. Kostnaden är i dagsläget baserad på vad man kan spara, vad andra liknande tjänster kostar samt vad du betalar för kortet i dagsläget.
  Förhoppningen är att avgiften för Kvittar ska ligga direkt kopplade till korten, ungefär som det gör idag. För trots allt är det du själv som i störts utsträckning betalar både för kort och din Internetbank så länge du inte har special avtal, är student, ungdom eller liknande.
  Ser det som en självklar sak i dagsläget att kunden betalar för det själv ungefär som de ca 300 kronor jag betalar för mitt Visa idag (dock är denna avgiften ganska osynlig). Men vi får se, ändras branschen ändras vi med den.

 4. admin says:

  Jag tror vi är på helt samma linje, Anna :)

Leave a Reply