Blogtrain Rotating Header Image

Du gör väl backup?

Jag ställer frågan, för jag vet att förbluffande många skulle skrapa lite förläget med foten i golvet och svara något undvikande. Alla vet att man bör och ska – särskilt när man har ett företag.

Sedan finns det en stor grupp som nöjt svarar att jodå, det har man koll på. Man har köpt sig en extern hårddisk och installerat ett program som sköter backupen automatiskt. Då frågar jag lite stillsamt: Exakt var står den där hårddisken?

Påfallande ofta blir svaret: på skrivbordet. 30 cm från din dator. Om du får ett inbrott – tror du tjuven lämnar kvar den? Om det börjar brinna, klarar sig hårddisken då, medan datorn brinner upp?

Jag vill förstås komma tillbaka till min gamla käpphäst igen: Internet. Det är här du ska ha din backup. Du behöver såklart inte lägga upp varenda fil och vartenda program. Men det där som är riktigt dödsviktigt.

Det finns en rad olika tjänster som kan klara detta. Allt beror på vilka behov du har. Jag har sammanställt en lista på olika tjänster nedan. Den är med största säkerhet inte komplett, men jag har tagit med en rad tjänster som jag provat eller rekommenderats av folk jag litar på.

Först tänkte jag dock bjuda på lite film. Filmen handlar om en av de mest populära lagringstjänsterna, Dropbox, och är gjord av Åsa Kronkvist, som jobbar på Högskolan i Kristianstad:

…och här kommer länklistan:

 • Dropbox – som Åsa pratade om i filmen ovan.
 • iDisk – Apples lagringstjänst, som bland annat ingår i MobileMe-paketet.
 • SkyDrive - Microsofts lagringstjänst erbjuder 25 GB gratis lagringsutrymme, kanske den mest generösa tjänsten.
 • Google Docs – Här kan du ladda upp pdf:er, textdokument, kalkylark och presentationer i vissa format.
 • Flickr – Ladda upp dina bilder. För 25 dollar per år får du obegränsat utrymme.
 • Keepit – En tjänst som drivs av IBM och erbjuder obegränsat lagringsutrymme för 49 kronor per månad.
 • Jungledisk – här betalar du bara för det utrymme du använder. 0,15 dollar per GB. Dina filer lagras i Amazons servernätverk S3. Den här tjänsten använder jag själv.

6 Comments

 1. Anna-Carin says:

  Ahh, precis det du beskriver känner jag. Skrapar förläget med foten … Jag har visserligen dropbox för viktiga dokument, men typ 90 GB bilder från 1999 och framåt som är – ouppbackade.

  Nu är det jag som uppgraderar till Pro, och som köper en extern hårddisk. Varför inte ha både livrem och hängslen.

 2. admin says:

  Härligt! Då har jag kanske gjort dagens goda gärning? ;)

 3. Nu kommer jag in här och är en riktig glädjepajare, men de där nät-tjänsterna… Visst är de bra, men tyvärr inte alltid att lita på. För hur vet du att deras backup fungerar?

  Det är fler än en nät-tjänst som plötsligt fallit av jordklotet.

  För dína riktigt viktiga filer rekommenderas därför en extern disk som sekundär backup, så du inte står helt utan backup den dag din nätbackup eventuellt rasar.

  Själv har gör jag förstås online-backup till en server hemma och därefter offline-backup till USB-diskar, men det är en lösning som de flesta antagligen tycker är alldeles för krånglig.

 4. admin says:

  Absolut. Och det är därför som jag bara plockat med såna som jag provat själv eller som rekommenderats av folk jag litar på.
  Din lösning låter stabil, men fungerar till exempel inte för mig som rent fysiskt bara har en plats att utgå ifrån. Sedan är det ju som sagt lite krångligt och inte helt billigt :)

 5. [...] Jag har skrivit förut om tjänster för att lagra saker på nätet. Det finns flera, du kan läsa om en del av dem i det här inlägget. [...]

 6. [...] finns många tjänster för att ladda upp och dela filer. Jag har inte testat Googles tjänst än. Den kommer säkert inte [...]

Leave a Reply