Blogtrain Rotating Header Image

Att hänga med – 5 smarta tips om RSS

Det är inte lätt. Att hänga med, alltså. Informationsflödet är helt enormt, större än någonsin. Det ger möjligheter, men också svårigheter. Det är helt enkelt svårt att bevaka alla sajter, bloggar, nyhetstjänster och sociala medier.

Feed_128x128Men det finns hjälp, och den hjälpen heter RSS.

Vänta! Försvinn inte än. Jag vet, det finns en viss sannolikhet att du redan är bekant med RSS, men läs en bit till, det kommer några bra tips strax. Klicka här om du vill hoppa direkt till tipsen.

Och du som aldrig hört om RSS: du måste faktiskt läsa lite till, för det här kan göra ditt liv enklare.

RSS är ett standardiserat format för publicering av text och bilder på Internet. Med hjälp av RSS kan material publiceras på ett smidigt sätt på nätet, i mobiltelefoner och även i andra digitala kanaler.

Att läsa RSS-flöden går mycket snabbare än att sitta och surfa runt på nätet. Därför: om du inte använder en RSS-läsare idag, bör du absolut överväga att skaffa en. Google Reader är en populär, webbaserad läsare, Bloglines en annan. Det finns ett antal, och även externa RSS-läsare. Dessutom kan de flesta webbläsare läsa RSS. Här finns några ytterligare tips.

När du ser den orangefärgade symbolen här ovan (ibland har en en annan färg) så vet du att sidan du är på har ett RSS-flöde. Om du vill bevaka vad som skrivs här, lägger du bara till RSS-flödets adress i din RSS-läsare.

5 smarta tips

Och nu kommer vi till de utlovade tipsen.

  1. Har du själv ett RSS-flöde? Om du och ditt företag har en sajt – eller något annat forum – där ni regelbundet publicerar information, så borde ni ha det. Det ökar chansen att kunderna läser. Många moderna publiceringssystem har funktioner för RSS, men om du har ett äldre system eller ett hemmabygge, kan du behöva hjälp av en tjänst som RSSA. Den låter dig göra ett RSS-flöde av vilken sajt som helst.
  2. Om du får trubbel med ditt RSS-flöde, prova att köra det genom Feedburner. Det är en tjänst som ägs av Google. Den förbättrar ditt RSS-flöde och ger dig tillgång till massor av tilläggstjänster, exempelvis att skicka ut RSS-flödet som nyhetsbrev via e-post en gång om dygnet eller publicera det i HTML-format.
  3. Om du tycker att Feedburners nyhetsbrevsfunktion ger för få anpassningsmöjligheter, kan du prova Feedblitz. Det är en betydligt mer komplex tjänst, men den erbjduer då även helt andra möjligheter.
  4. Har du tänkt på att du kan bevaka en massa andra saker via RSS? Inte bara blogginlägg och nyheter, utan även till exempel flöden från Twitter, Facebook och andra sajter. Håll utkik efter RSS-symbolen, ibland dyker den upp på oväntade ställen!
  5. Om du inte följer alltför många RSS-flöden och (som jag) lever ditt liv i e-postlådan, kan Feed My Inbox vara ett alternativ. Det är en tjänst som skickar RSS via e-post. En gång om dygnet får du senaste uppdateringarna från sajten ifråga. Varje RSS-flöde blir till ett mejl. Själv har jag delat upp mina flöden: de allra flesta ligger i Google Reader, men dem kollar jag inte varje dag. De jag vill kolla varje dag, kommer via Feed My Inbox.

Hoppas du orkade läsa hela vägen hit! RSS är en av alla smarta grejer med Internet som tyvärr alltför få känner till. Själv tror jag att bara den kryptiska förkortningen RSS skrämmer bort många. Det är synd, för RSS kan göra våra liv enklare. Varje dag.

One Comment

  1. [...] har skrivit om RSS tidigare. Kolla här om du vill veta mer om den här fiffiga metoden för att snabbt och enkelt läsa nyheter och [...]

Leave a Reply