Blogtrain Rotating Header Image

Skype i företaget

De allra flesta företag behöver telefon. Man måste kunna lämna ifrån sig ett nummer dit kunder, levarntörer och andra intressenter kan höra av sig.

Men alla företag har inte så stort behov av telefon. Själv beslöt jag för flera år sedan att skrota mitt fasta telefonabonnemang och enbart använda mobil. Till mobilen har jag kopplat ett så kallat fastnätsnummer. När någon ringer till mitt företag, är det ett helt vanligt telefonnummer man ringer – men det går direkt till min mobil.

Smart, eller hur?

Enda problemet är att inne på mitt kontor, vid mitt skrivbord, är täckningen urusel. Ungefär vartannat samtal går inte fram alls. Istället får jag ett SMS om att jag har ett meddelande på mitt mobilsvar. Ibland kommer det flera timmar efter uppringningen. Och när samtalen går fram, är samtalskvaliteten så rutten att jag måste springa ut ur rummet och uppför en trappa för att inte riskera att samtalet bryts.

Så kan man ju inte ha det.

Så nu provar jag en annan lösning: Skype. Tyvärr är kvaliteten inte alltid perfekt här heller, men för mig är det faktiskt en rejäl förbättring. Jag har skaffat ett så kallat Skype In-nummer, det vill säga ett helt vanligt telefonnummer som är kopplat till mitt Skypekonto. Dessutom har jag köpt en speciell Skypetelefon, som kopplas till datorns USB-port. Fast den använder jag i ärlighetens namn inte ofta, eftersom Skype redan finns i min iPhone, där det fungerar riktigt bra.

Förutom själva telefonidelen, som oftast fungerar hyggligt, så innehåller Skype massor av andra funktioner.

Jag skulle kunna skriva ett jättelångt inlägg om det här. Men det gör jag inte. Istället har jag lagt upp en artikel som jag skrivit åt tidningen Macworld. Den är förstås främst riktad till folk som använder Macintosh, men är i stort sett relevant även för dig som använder Skype med Windows eller Linux. Klicka här om du vill läsa artikeln. Den är lite trist och mastig utan bilder, så vill du ha den snygga versionen ska du såklart kubba till affären och köpa senaste numret av Macworld istället!

Leave a Reply