Blogtrain Rotating Header Image

Nästa våg?

En av de mest hajpade tjänsterna på Internet just nu heter Google Wave. Google självt beskriver tjänsten som en modern kommunikationstjänst.

“Om e-posten uppfunnits idag, så hade den kanske sett ut så här”, har en företrädare för företaget sagt.

Jag har haft förmånen att få prova tjänsten, som just nu är i ett testskede. Min bedömning är att Google tänkt helt rätt med tjänsten, men samtidigt tror jag det kommer att ta flera år innan tjänsten slår igenom riktigt brett. Det är helt enkelt lite för svårt att förklara för gemene man vad det handlar om. Säger man att det är som en kombination av mejl, chatt och en gemensam arbetsyta online, så har man redan tappat bort många användare.

Google har redan idag många fantastiska tjänster. E-posttjänsten Gmail är mycket populär och börjar breda ut sig ordentligt, men trots det är det enormt få svenska företag som känner till att de kan använda tjänsten, med alla dess fördelar, under sitt eget domännamn – helt gratis. Detsamma gäller Google Docs, som är ett officepaket på nätet, också det helt kostnadsfritt. Bland de som känner till Googles tjänster, är det ändå många som tvekar.

Tekniken känns besvärlig och risken för problem överhängande. Därför avvaktar företagen, och därför tar det tid innan man vågar satsa på den nya tjänsterna – oavsett hur bra de är.

Samma mekanism kommer att försena den stora utbredningen av Google Wave och alla kringtsjänster som kommer att etableras kring plattformen. Det tror i alla fall jag.

Fast jag hoppas egentligen att jag har fel.

One Comment

  1. [...] skrev jag ett inlägg om den nya tjänsten Google Wave. Bland folk som arbetar med Internet är förväntningarna skyhöga, och det har varit en riktig [...]

Leave a Reply